De roep van de Franse econoom Thomas Piketty om een hogere vermogensbelasting mag dan terecht zijn, in Nederland zal dat er waarschijnlijk niet van komen.

Dat stelt Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën aan Tilburg University, in gesprek met MeJudice.

De discussie over vermogensbelasting is dit jaar stevig aangezwengeld door het boek van Thomas Piketty. Woensdag 5 november is de Franse econoom te gast bij de vaste commissie Financiën van de Tweede Kamer.

Piketty’s optreden komt op het moment dat het kabinet worstelt met plannen om het Nederlandse belastingstelsel grondig te hervormen. De PvdA is voor een hogere belasting op vermogen, maar de VVD is daar fel tegen. Lees ook deze analyse van Z24’s Jeroen de Boer: Hoe PvdA en VVD een deal kunnen sluiten over vermogensbelasting.

In 2001 vond de laatste ingrijpende belastingherziening plaats. Destijds werd de vermogensbelasting in box 3 vastgesteld op 1,2 procent, een relatief laag percentage. Het argument daarvoor was dat bij een hogere belasting vermogenden hun heil zouden zoeken in andere Europese landen dan Nederland.

Europese wetgeving

In een rechtvaardiger belastingstelsel, zou de vermogensbelasting omhoog moeten, stelt Verbon. Maar hetzelfde argument als dertien jaar geleden doet nog steeds opgeld. Daarom zou je volgens Verbon de belasting op vermogen op Europees niveau moeten regelen om vermogensvlucht over de grenzen te beperken. Piketty pleit zelfs voor globale vermogensbelasting.

Maar Europese wetgeving zal er waarschijnlijk niet snel komen, denkt Verbon. Lidstaten vechten elkaar de tent uit met belastingen om maar zoveel mogelijk rijken binnen de eigen grenzen te halen. Een hogere vermogensbelasting in Nederland is dus onwaarschijnlijk, omdat er op Europees niveau geen overeenstemming is.

Bekijk het gesprek dat Verbon had met MeJudice, het discussieplatform voor economen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl